Terapia Genica in Sticle cu Apa de Gura


ine s-ar fi gandit vreodata ca ne spalam dintii si ne clatim gura cu terapie genica??? Acesta ar insemna viitorul vazut de alianta nou creata intre Colgate-Palmolive si compania specializata in biotehnologie Iatrogen Tehnologies. Cele doua companii au anuntat realizarea unei aliante ce are ca scop incorporarea terapiei genice insticle de apa de gura, geluri si produse similare pentru a trata si preveni cancerul oral.

Terapia genica implica introducerea unor gene in celulele organismului cel mai adesea pentru a inlocui gene native cu capacitate oncogena. Tehnica a fost testata intensiv in ultimii 15 ani dar fara rezultate satisfacatoare cauzate in special de dificultatea de a obtine suficient de multe gene functionale in interiorul celulelei. Metoda folosita de Iatrogen realizeaza introducerea asa-numitelor gene supresoare in interiorul celulei maligne pentru astopa cresterea tumorilor. Cel mai avansat medicament produs de companie, aflata in stadiu final de testare clinica, va constitui o varianta viabila de tratament pentru cancerul capului si gatului. Tratamentul consta in injectarea unor virusuri ce contin genele dorite direct in interiorul tumorii.

Prin colaborarea realizata cu Colgate, Iatrogen va incerca incorporarea unor gene supresoare in produse destinate igienei orale pentru a trata leucoplazia, o leziune premaligna caracterizata prin apariati de placi albe la nivelul mucoasei obrajilor, gingiei si limbii. Genele sunt introduse intr-un adenovirus inactivat ce are rolul de a infecta celulele si de a transporata genele in interiorul celulei. Daca se doreste obtinerea unui produs care sa fie folosit la scara mondiala de persoane care nu au leziuni maligne, trebuie regandita terapia genica, pentru a nu mai folosi un adenovirus, fapt confirmat de incidentul petrecut in timpul testarilor clinice cand un pacient a decedat din cauza infectiei virale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu